Συνέντευξη: Γιάννης Ψωμάς


Samosbasket: Πόσο καιρό ασχολείστε με τα διοικητικά της ομάδας του Κέρκη και αν υπάρχουν τα απαραίτητα άτομα εκ μέρους της διοίκησης που στελεχώνουν την ομάδα του μπάσκετ.

Γιάννης Ψωμάς: Ασχολούμαι με τα διοικητικά της ομάδας του Κέρκη από το 1999 σαν έφορος του παιδικού τμήματος μπάσκετ και από το 2005 μέχρι σήμερα είμαι ο πρόεδρος της ομάδας. Εκτός από μένα που ασχολούμαι με τα τμήματα μπάσκετ από το ΔΣ ασχολούνται οι Βολακάκης Δημήτρης ως υπεύθυνος του τμήματος ανδρών, Σαμαράς Μανώλης, Θάνου Μυρσίμη ως υπεύθυνοι των τμημάτων παίδων – παμπαίδων, Γρυδάκη Φρόσω ως υπεύθυνη της ομάδας κορασίδων. Κατά τη γνώμη μου τα τμήματα μπάσκετ τα 2-3 τελευταία χρόνια είναι αρκετά καλά στελεχωμένα με έμπειρα άτομα από τη διοίκηση αλλά και από αρκετούς γονείς.

Samosbasket: Η ευρύτερη περιοχή του Μαραθοκάμπου ως επί το πλείστον «τροφοδοτεί» με παίκτες την ομάδα του Κέρκη. Έχουμε δεί όμως να μην υπάρχει πληθώρα παικτών στο ανδρικό τμήμα, καθόλου στο εφηβικό. Υπάρχει όμως ικανός αριθμός παικτών στο παιδικό και στο παμπαίδων. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Γιάννης Ψωμάς: Τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα εφήβων δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα και η ομάδα των ανδρών στελεχώνεται από λίγους αθλητές. Ο λόγος των λίγων αθλητών στο ανδρικό τμήμα είναι ότι τα παιδιά μετά τα 18 φεύγουν από το νησί για σπουδές και δεν επιστρέφουν. Αλλά και αυτοί οι λίγοι που επιστρέφουν δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Για το εφηβικό είναι δύσκολη η συμμετοχή παικτών ηλικίας μόνο 17-18-19 ετών, που έχουν προετοιμασία πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά υπάρχει φταίξιμο και από το ΔΣ της ομάδας που είχε παραμελήσει το παιδικό τμήμα για μία τριετία (2003-2006), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παίκτες στην ομάδα ηλικιών εφηβικού πρωταθλήματος.

Στο παιδικό έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία των παιδιών του Μαραθοκάμπου (αγόρια – κορίτσια), ασχολείται με την καλαθοσφαίριση. Ο λόγος είναι το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται εντός του Μαραθοκάμπου, αλλά και η παρουσία αξιόλογου προπονητή – δασκάλου που βοηθά σωστά στην ορθή εκμάθηση των μυστικών του αθλήματος.

Από αριστερά ο Γιάννης Ψωμάς στη Γραμματεία στο αναπτυξιακό της ΕΟΚ στην Ικαρία

Samosbasket: Η περιοχή του Μαραθοκάμπου και η ομάδα του Κέρκη μπορεί να συγκροτήσει κάποια γυναικεία ομάδα?

Γιάννης Ψωμάς: Είμαστε πολύ κοντά στη συγκρότηση γυναικείας ομάδας. Τα τρία τελευταία χρόνια έχει συγκροτηθεί γυναικείο τμήμα που απαρτίζεται από 12-15 αθλήτριες που κάνουν συστηματική προπόνηση και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η ομάδα μας είναι έτοιμη να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα κορασίδων και με λίγη προσπάθεια και στο γυναικών.

Samosbasket: Δύο χρόνια περίπου είχατε προπονητή στην ομάδας σας τον κ. Κουμπάρο. Ποια είναι η γνώμη σας για το έργο του?

Γιάννης Ψωμάς: Ήταν ένας καλός και έμπειρος προπονητής, ειδικά για τις μικρές ηλικίες. Θεωρώ ότι το έργο του θα φανεί στο άμεσο μέλλον, γιατί τα χρόνια που δούλεψε στην ομάδα του Κέρκη έκανε τα παιδιά ν’ αγαπήσουν το άθλημα και να μάθουν σωστά τα μυστικά του.

Ο Γιάννης Ψωμάς σε συνεδρίαση της ΤΕ ΕΟΚ Σάμου

Samosbasket: Φέτος απ’ ότι μάθαμε θα συνεργαστείτε με τον Μπάμπη Γεωργαλά, που θα είναι προπονητής στο παιδικό τμήμα αλλά και στους παμπαίδες. Πως βλέπετε αυτή τη νέα συνεργασία;

Γιάννης Ψωμάς: Για τη χρονιά  2010 – 2011 προπονητής των ομάδων παμπαίδων – παίδων – κορασίδων αλλά και των υποδομών της ομάδας του Κέρκη θα είναι ο Μπάμπης Γεωργαλάς. Είναι ένας νέος προπονητής με πολύ μεράκι για το άθλημα που τα 2-3 τελευταία χρόνια ήταν προπονητής του ΑΣ Καρλόβασι στα τμήματα υποδομής και η δουλειά του ήταν πολύ καλή στη παιδική ομάδα του Καρλοβάσου.

Για την ομάδα μας ήταν η καλύτερη επιλογή, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία έτη που η παιδική ομάδα έχει προπονητή από το καλοκαίρι και όχι από το Νοέμβρη, όπως τα προηγούμενα χρόνια και θα ξεκινήσει κανονικά η προετοιμασία από την αρχή. Ελπίζουμε η συνεργασία μας να κρατήσει αρκετά χρόνια.

Samosbasket: Εκτός από πρόεδρος του Κέρκη είστε και μέλος της ΤΕ ΕΟΚ Σάμου. Ποια είναι η γνώμη σας γενικά για το άθλημα σε όλο το Νομό; Τι παραπάνω πρέπει να γίνει και που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα;

Γιάννης Ψωμάς: Κατά τη γνώμη μου το άθλημα στο Νομό μας υστερεί σε σχέση με άλλους Νομούς της περιφέρειας. Παράδειγμα δεν υφίσταται δυνατό εφηβικό πρωτάθλημα, αφού οι συγκεκριμένες ηλικίες είτε διαβάζουν για εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, είτε απουσιάζουν εκτός Νομού για σπουδές.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις μικρές ηλικίες όπου εκεί είναι το μέλλον του μπάσκετ. Η ΤΕ ΕΟΚ Σάμου με τους προπονητές της πρέπει να «μπεί» στα σχολεία, ν’ αναπτύξει το άθλημα και να φέρει και τα κορίτσια κοντά στο άθλημα. Μία καλή ιδέα θα ήταν να διοργανωθεί ένα πανσαμιακό σχολικό πρωτάθλημα στα δημοτικά σχολεία υπό την αιγίδα της ΤΕ ΕΟΚ Σάμου. Με μικτές ομάδες, αγόρια και κορίτσια.

Κάτι πολύ καλό ακόμη θα ήταν η ΤΕ ΕΟΚ Σάμου να δεί (εφόσον τα οικονομικά της το επιτρέπουν) αν μπορεί να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα επιχειρήσεων – οργανισμών. Να έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος στο γήπεδο.

Samosbasket: Διανύουμε μία περίοδο όπου όλοι συζητάμε για τα οικονομικά θέματα. Η ομάδα μπάσκετ του Κέρκη πόσα χρήματα χρειάζεται για ένα χρόνο, έτσι ώστε να δηλώνει παρών σε τρία πρωταθλήματα (ανδρών – παμπαίδων – ανδρών) ; Οι χορηγοί είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Γιάννης Ψωμάς: Τα οικονομικά των ομάδων τα τελευταία χρόνια είναι σε άσχημη κατάσταση. Οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν κοπεί, άρα και η πολιτική των ομάδων στο θέμα εξόδων είναι: λιτότητα – περικοπές – περικοπές. Το budget για τη φετινή χρονιά της ομάδας μας είναι γύρω στα 1500€ εκτός από τα έξοδα του προπονητή. Οι χορηγοί της ομάδας προσφέρουν μόνο σε υλικό ένδυσης και όχι σε χρήματα.

Samosbasket: Για φέτος ποιοί είναι οι στόχοι του Κέρκη;

Γιάννης Ψωμάς: Για τις ακαδημίες όσο περισσότερα παιδιά μπορούνε, αγόρια και κορίτσια. Για το παμπαίδων πιστεύω ότι είμαστε στις δύο καλύτερες ομάδες και θα το αποδείξουμε στο γήπεδο. Για το παίδων να μπούμε στην τετράδα, δηλαδή ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι. Στο ανδρικό, συντήρηση, αξιοπρεπή εμφάνιση στο πρωτάθλημα, περιμένοντας τη νέα γενιά παικτών που από το παιδικό θα ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα. Και για τα κορίτσια συμμετοχή στο πρωτάθλημα όταν γίνει.

Ο Γιάννης Ψωμάς με την αθλήτρια του Κούρου Σμαράγδα Παυριανίδου στο κλειστό Ικαρίας

Samosbasket: Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μία ομάδα που αγωνίζετε στο τοπικό πρωτάθλημα, έτσι ώστε να αγωνισθεί στη Γ΄Εθνική και γιατί όχι και σε παραπάνω κατηγορία;

Γιάννης Ψωμάς: Η Σάμος έχει αρκετούς καλούς παίκτες. Αν όλοι αυτοί μαζευτούν σε μία ομάδα και με την προσθήκη 2-3 παικτών από την Αθήνα, η ομάδα μπορεί να κρατηθεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Προϋπόθεση είναι να βοηθηθεί οικονομικά από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από διάφορους σπόνσορες που πρέπει να το δούν σαν διαφήμιση  του Νομού μας. Να παραμερίσουμε όλοι την αντιπαράθεση Σάμος – Ικαρία – Καρλόβασι – Βαθύ – Πυθαγόρειο. Μόνο τότε Σαμιώτικη ομάδα θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Samosbasket: Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που πιθανόν να έχετε, τι προβλέπετε για το πρωτάθλημα ανδρών;

Γιάννης Ψωμάς: Καμία πρόβλεψη. Ο πρωταθλητής αναδεικνύεται τη τελευταία αγωνιστική και όχι με τις καλοκαιρινές μεταγραφές.

Samosbasket: Η ερώτηση που θα σας θέσω θα ήθελα να απαντηθεί με την ιδιότητα του προέδρου ομάδας. Η ΤΕ ΕΟΚ Σάμου «βαδίζει» καλά ή όχι;


Ο Γιάννης Ψωμάς στο κλειστό γυμναστήριο Βαθέος σε αγώνα του Κέρκη με την Αναγέννηση

Γιάννης Ψωμάς: Στη ΤΕ ΕΟΚ Σάμου τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Νέος πρόεδρος, νέα μέλη που έχουν δείξει ότι έχουν  πολύ όρεξη και διάθεση για δουλειά. Σίγουρα βαδίζει αρκετά καλά, αλλά από το αρκετά καλά μέχρι το πολύ καλά έχουμε να διανύσουμε μία μεγάλη απόσταση.

Samosbasket: Φαντάζεστε κάποια μέρα τον εαυτό σας ν’ ασχολείται με τα διοικητικά άλλης ομάδας;

Γιάννης Ψωμάς: Είναι δύσκολη ερώτηση. Ήδη τα δέκα χρόνια που ασχολούμαι με τα διοικητικά του Κέρκη αλλά και με τη ΤΕ ΕΟΚ Σάμου μ’ έχουν κουράσει. Αν θα ασχολούμουν με τα διοικητικά άλλης ομάδας, θα ήταν μία ομάδα που θα είχε τμήμα στίβου.

Samosbasket: Ο Γιάννης Ψωμάς είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ένας άνθρωπος που δεν θα τον δείς ποτέ να νευριάζει. Ακούραστος εργάτης, τραβάει μπροστά πρώτος και σαν πρόεδρος τα κάνει όλα. Από το να μαζέψει ρούχα και μπάλες, να μεταφέρει αθλητές με το αυτοκίνητό του, μέχρι να γράψει τα φύλλο αγώνα. Είναι σίγουρα από τα λίγα άτομα στο χώρο του σαμιακού μπάσκετ που προσφέρει πολλές ώρες από τον ελεύθερό του χρόνο στο άθλημα και φυσικά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το όνομα του Γιάννη είναι συνώνυμο του Κέρκη. Έχει προσφέρει πάρα πολλά και μακάρι να συνεχίσει να προσφέρει για πολλά χρόνια ακόμη. Η μεγάλη του αδυναμία τα παιδικά τμήματα όπου εκεί είναι τα γερά θεμέλια του αθλήματος. Του ευχόμαστε ότι καλύτερο, γιατί ο Γιάννης μαζί με μερικούς ακόμη συνεργάτες του κρατάει ψηλά τη σημαία του μπάσκετ στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθοκάμπου.