Συνέντευξη: Γιώργος Γαλανός


SamosBasket: Που γεννήθηκες και πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Γιώργος Γαλανός: Γεννήθηκα στις 25/6/81 στην Αθήνα, αλλά εδώ μεγάλωσα οπότε είναι σαν να έχω γεννηθεί εδώ, έτσι νιώθω εγώ τουλάχιστον. Με το μπάσκετ άρχισα να ασχολούμαι σε πολύ μικρή ηλικία. Από το δημοτικό θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει μπάσκετ στα διαλείμματα με τους συμμαθητές. Πηγαίνοντας στο γυμνάσιο έκανα το πρώτο μου δελτίο στην  Ελπίδα.

SamosBasket: Όλα τα χρόνια που παίζεις μπάσκετ, είσαι πάντα στην Ελπίδα ή έχεις παίξει και αλλού;

Γιώργος Γαλανός: Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν πολύ οι αλλαγές, οπότε έχω παίξει σε δύο ομάδες. Ξεκίνησα στην Ελπίδα πήγα στην Αναγέννηση και ξαναγύρισα στην Ελπίδα όπου παραμένω πιστός τα τελευταία χρόνια μιας και μου δίνει αυτό που ζητάω και πάνω από όλα χαίρομαι το μπάσκετ. Καλά τα πρωταθλήματα δεν λέω, αλλά μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιχνίδι και θα πρέπει πρώτα να το χαιρόμαστε και να το γουστάρουμε και μετά τα υπόλοιπα.

SamosBasket: Φέτος είδαμε την Ελπίδα να έχει εκτός από 4-5 μεγάλους σε ηλικία, πολλά νέα παιδιά. Ένα κράμα από παιδιά των παίδων και εφήβων. Πως αλήθεια είναι η συνεργασία σας μέσα στο γήπεδο;

Γιώργος Γαλανός: Έτσι είναι χτισμένη η ομάδα από τον coach Μαραθοκαμπίτη και νομίζω ότι κάνει πολύ καλά γιατί έτσι ψήνονται και βγαίνουν παίχτες από μικρή ηλικία. Τα αποτελέσματα φαίνονται μιας και φέτος κάνουν καλό πρωτάθλημα οι «μικροί» Φάκας, Σταυρινός και Μαργαρώνης. Η συνεργασία μας πιστεύω ότι είναι πολύ καλή γιατί εκτός από καλοί παίχτες είναι όλοι και  καλοί χαρακτήρες (που είναι και αυτό πολύ βασικό) και φαίνεται και  στους αγώνες όπου παλεύουμε όλα τα ματς με όποιον και αν παίζουμε.

SamosBasket: Φέτος μια και ο Ίκαρος δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημά μας, υπάρχουν play off (1-4) και (1-2). Ήταν καλό αυτό που έγινε;

Γιώργος Γαλανός: Νομίζω ότι ήταν πολύ καλό αυτό που έγινε γιατί δίνει ένα extra ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και έτσι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε δυνατά ματς και οι φετινοί τελικοί θα έχουν πιστεύω μεγάλο ενδιαφέρον. Γενικά οτιδήποτε γίνεται με στόχο το καλό του μπάσκετ πρέπει όλοι να το επικροτούμε.

SamosBasket: Το Βαθύ μια πόλη 6-7 χιλιάδων κατοίκων έχει 3 ομάδες μπάσκετ. Είναι πολλές, είναι λίγες, τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει;

Γιώργος Γαλανός: Κατά τη γνώμη  μου είναι πολλές, θα έπρεπε να είναι το πολύ 2. Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί μία δυνατή ομάδα στο Βαθύ ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και δεν νομίζω ότι είμαι ο αρμόδιος να μιλήσω για ένα τέτοιο θέμα. Πρέπει οι παράγοντες των ομάδων να κάτσουν να συζητήσουν και να βρουν μία λύση που να τους ικανοποιεί όλους, πράγμα δύσκολο βέβαια.

SamosBasket: Πολλές φορές λόγω των επαγγελματικών σου υποχρεώσεων είσαι αναγκασμένος να απουσιάζεις από αγώνες της ομάδας σου. Ποια τα συναισθήματά σου όταν είσαι μακριά από την ομάδα που δίνει αγώνα;

Γιώργος Γαλανός: Σίγουρα δεν νιώθω καλά γιατί θέλω να βοηθήσω την ομάδα αλλά δεν έχω και επιλογή .Το πρωτάθλημα μας όπως όλοι ξέρουμε είναι ερασιτεχνικό οπότε όλοι έχουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, Πολλές φορές έρχομαι στον αγώνα τελευταία στιγμή και αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει και μένα αλλά πάντα προσπαθώ να δίνω το παρόν και να βοηθάω την ομάδα μου όπως μπορώ.

SamosBasket: Πέρσι είχατε στην ομάδα τον Καφαράκη. Όλοι γνωρίσαμε τις ικανότητές του στο μπάσκετ. Αν τον είχατε και φέτος θα κάνατε περισσότερα;

Γιώργος Γαλανός: Όπως είπες και εσύ όλοι ξέρουμε πόσο καλός παίχτης είναι και σίγουρα θα τον θέλαμε στην ομάδα. Ποιός δεν θα τον ήθελε άλλωστε; Δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάναμε, μπορεί να πηγαίναμε καλύτερα μπορεί και όχι, αλλά θέλω να μιλάω για τους παίχτες που είναι τώρα στην ομάδα και προσπαθούν, όπως για τον Παναγιώτου που κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα φέτος και είναι ο καλύτερος μας παίχτης.

SamosBasket: Πόσα χρόνια σκοπεύεις να παίξεις ακόμη μπάσκετ;

Γιώργος Γαλανός: Δεν ξέρω πόσο ακόμα αλλά όσο αντέχω, το διασκεδάζω και μου το επιτρέπει η δουλειά μου θα παίζω.

SamosBasket: Ποιά ήταν η καλύτερή σου αλλά και η χειρότερή σου ανάμνηση από τους αγώνες;

Γιώργος Γαλανός: Γενικά έχω πολλές καλές αναμνήσεις,  θα ξεχώριζα ίσως γιατί είναι και η πιο πρόσφατη τον αγώνα της μεικτής Σάμου με την 79 ΑΔΤΕ που ήταν μία γιορτή για το μπάσκετ και μία ευχάριστη εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν. Η χειρότερη ήταν ο τραυματισμός του Βαρβούνη – φίλου αλλά αντίπαλου στο συγκεκριμένο ματς με το Καρλόβασι – στο περσινό πρωτάθλημα. Πραγματικά μια πολύ άσχημη στιγμή τόσο για μένα όσο βέβαια και για τον ίδιο και ελπίζω να επανέλθει γρήγορα στα γήπεδα και να κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο ,να παίζει μπάσκετ.

SamosBasket: Κάθε Σαββατοκύριακο ακούμε τη λεγόμενη ¨μουρμούρα¨ για τους διαιτητές. Ποια είναι η γνώμη σου; Τα πάνε καλά, χρειάζονται βελτίωση;

Γιώργος Γαλανός: Για τη «μουρμούρα» φταίμε και εμείς (οι παίχτες, οι προπονητές) αλλά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι και μη ξεχνάμε ότι χωρίς διαιτητές δεν θα γίνονταν παιχνίδια. Πιστεύω ότι τα πάνε αρκετά καλά αν και κάποιες φορές αφήνουν το παιχνίδι και γίνεται πολύ δυνατό. Σίγουρα το μπάσκετ έχει πολλές επαφές και δεν γίνεται να τα βλέπουν όλα, αλλά κάποιες φορές ξεφεύγει το πράγμα και εκεί θα έλεγα ότι χρειάζεται μία βελτίωση.

SamosBasket: Θα μπορούσες κάποια στιγμή να αφήσεις την Ελπίδα και να παίξεις με τα χρώματα άλλης ομάδας;

Γιώργος Γαλανός: Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για τίποτα οπότε δεν θα πω μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα αλλάξω ομάδα και άλλα τέτοια. Περνάω καλά στην Ελπίδα για την ώρα  χαίρομαι το μπάσκετ και αυτό με καλύπτει αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να το κάνω κάποια στιγμή αν μου δοθεί η ευκαιρία.


SamosBasket: Σε έχουμε δεί σε πολλούς αγώνες να έχεις τα δικό σου «fun club» και να σε υποστηρίζουν θερμά. Πως αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή;

Γιώργος Γαλανός: Αν πω ότι αισθάνομαι άσχημα θα είναι ψέμα! Σίγουρα νιώθω πολύ ωραία αν και λίγο αμήχανα στην αρχή, μπορώ να πω όμως ότι  μου δίνει  ένα extra κίνητρο για τον αγώνα, άρα με βοηθάει και έχει και τη πλάκα του.

SamosBasket: Αν υπήρχε μια πεντάδα και συ ήσουν ένας από αυτούς, ποιοι θα ήθελες να είναι οι άλλοι τέσσερεις;

Γιώργος Γαλανός: Παναγιώτου, Καραβασίλης, Καρράς, Βαρβούνης.

SamosBasket: Τι θα ήθελες να πείς στους «μικρούς» που τώρα ξεκινάνε με το μπάσκετ;

Γιώργος Γαλανός: Να αγαπούν αυτό που κάνουν να ακούνε τους προπονητές τους και να μην παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Θα πρέπει να δουλεύουν στην προπόνηση γιατί μόνο έτσι θα γίνουν καλύτεροι.

Γιώργος Γαλανός: Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο που μου δώσατε και ελπίζω να μη σας κούρασα! Να είστε όλοι καλά με υγεία και πολύ μπάσκετ!

SamosBasket: Ο Γιώργος ίσως είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα. Σεμνός, ταπεινός, ελάχιστες φορές θα τον δεις να διαμαρτύρεται στον αγωνιστικό χώρο, απλούστατα γιατί όπως λέει και ο ίδιος είναι ένα παιχνίδι και πρέπει όλοι να το χαιρόμαστε. Εάν δεν τον μαρκάρεις θα στην κάνει τη ζημιά, αλλά όταν τον μαρκάρεις τον διακατέχει πνεύμα ομαδικότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει να έχει το δικό του «fun club» την ώρα του αγώνα, να τον εμψυχώνει, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αποδεκτός από πολλούς τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν χαρακτήρας. Εμείς να του ευχηθούμε να είναι καλά, να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί μέσω της ομάδας του στο Σαμιακό μπάσκετ, απλά γιατί εκτός από καλούς παίκτες, χρειαζόμαστε και καλά παιδιά.